familiekamer

Piet is ziek

Piet is ziek

Piet is ziek

“Heb je gehoord dat Piet ernstig ziek is?”. Het bericht galmt nog na als ik de telefoon weg leg. Piet is ziek…! Dat komt binnen. Ik denk aan Piet. Hij is weliswaar niet piep meer, maar dit had ik niet verwacht. Ondanks zijn leeftijd is hij altijd sportief gebleven. Speelt graag en regelmatig tennis. Leeft gezond, rookt niet en drinkt met mate. Staat voor iedereen klaar. Natuurlijk weet ik dat dit geen enkele garantie biedt. Maar toch…

Een mooie ‘sterkte-kaart’ ligt voor mij. Wat zal ik schrijven? Wat schrijf je aan iemand die onlangs slecht nieuws heeft gehad? Natuurlijk een persoonlijk bericht en misschien een passend gedicht. De laptop sla ik open en ik ‘google’ op een tekst die bruikbaar is. Uiteindelijk vind ik een gedicht waarvan ik denk dat deze past bij Piet en bij de afbeelding op de kaart.

Als ik mijn naam onder de tekst plaats, slaat opeens de twijfel toe. Mensen in ons dorp kennen mij als Onno. Als dorpsgenoot. Maar ze kennen mij ook als Onno, de uitvaartondernemer. De kaart schrijf ik, uiteraard, vanuit mij als persoon. Omdat ik meeleef met Piet, zijn vrouw en hun kinderen. Of zou Piet het kunnen beschouwen als een verdekte marketingactie? Dat zou ik nooit doen en ik neem aan dat mensen begrijpen dat ik oprecht meeleef. Er schuilt een gevaar in. Dat realiseer ik mij.

Kan ik eigenlijk wel een kaart sturen?

Maar geen kaart sturen? Niet laten blijken dat je aan hen denkt? Nee, dat is helemaal geen optie. Ik verwacht dat Piet en zijn vrouw begrijpen dat het een zeer welgemeende kaart en tekst is. En dat ik van ganser harte hoop dat de behandelingen zullen aanslaan.

Het is één van de dilemma’s waar je als uitvaartondernemer tegen aan loopt. Waar je goed over na moet denken en je in ieder geval van bewust moet zijn, dat bepaalde zaken anders uitgelegd kunnen worden dan ze zijn bedoeld.

Voor mij geldt in al die afwegingen dat ik Onno moet blijven. Authentiek en oprecht. Dat doen wat bij mij past en wat ik altijd gedaan heb. Daarom heb ik zonder verdere twijfel de kaart met de post verstuurd.

En Piet? Hij bedankte mij een paar dagen later toen we elkaar in de supermarkt tegen kwamen. Hij stelde het kaartje zeer op prijs en, zo vertrouwde hij me toe, mocht het zover komen dan wil ik dat jij de uitvaart verzorgt. Ik blijf hopen dat de behandelingen aanslaan, dat hij snel beter wordt en we nog jaren dorpsgenoten zullen zijn!

Bel ons 06-46951939
Meld overlijden bel 0646951939