familiekamer

Is budget goedkoop?

Is budget goedkoop?

Is budget goedkoop?

Onlangs sprak ik een collega ondernemer bij ons in het dorp over het toenemende aantal aanbieders van budget producten. U kent het wel: de goedkoopste energie, de voordeligste overnachtingsadresjes, goedkoop vliegen en ga zo maar door. Bedrijven spelen handig in op mensen die minder geld uit te geven hebben, die krap bij kas zitten of er een sport van maken zo goedkoop mogelijk te winkelen en daarmee zoveel mogelijk te bezuinigen.

Daar waar producten of diensten eenvoudig te vergelijken zijn, woedt sinds een aantal jaren een heftige strijd om de consument. Denkt u maar eens aan de ‘supermarktoorlog’ waarbij Albert Heijn jaren geleden bekend maakte 1.000 producten in prijs te verlagen. Andere supermarkten konden niet anders en moesten volgen. Zij vochten om de gunst van het winkelend publiek met spaar- en voordeelacties. Maar ook met creatieve reclamecampagnes, zoals het vergelijken van kassabonnen. De winnaar van deze oorlog was de consument die ineens meer geld over hield.

Ook binnen de uitvaartbranche ontstaan initiatieven waarbij budgetuitvaarten worden aangeboden. Google maar eens op budgetuitvaart en u staat versteld over het aantal aanbieders. Een crematie voor een bedrag van € 1.250,-! Dat is nog eens iets anders dan een uitvaart van soms wel meer dan achtduizend euro. Wat zou je hiervoor eigenlijk krijgen, dacht ik. Ik ben er maar eens ingedoken en wat ik vermoedde bleek juist te zijn: niet zo heel veel.

Als je kijkt wat je voor een dergelijk laag bedrag krijgt, is dat wel heel erg minimaal: geen uitvaartplechtigheid, geen mogelijkheid tot afscheid nemen, geen bloemen, geen kaarten, geen aanwezigheid bij de uitvaart, vervoer van de overledene in een busje en alleen telefonische ondersteuning door een ‘uitvaartleider’. Heel erg basic en dus verre van persoonlijk. O ja, de kosten moeten ook nog eens uiterlijk op de dag van de crematie betaald zijn. Het financiële belang van de aanbieder van dergelijke goedkope uitvaarten staat blijkbaar voorop.

Om in te spelen op de wensen van overledene en nabestaanden is het wel mogelijk om de uitvaart uit te breiden tot een meer complete uitvaart. Daar moet dan wel voor betaald worden. Liever geen vervoer van de overledene in een busje maar in een rouwauto? Dat kost € 225,- extra. Het bezoeken van de overledene in een rouwcentrum in de omgeving? Telt u maar € 795,- op bij het bedrag. En zo kan ik doorgaan.

BudgetuitvaartIk heb op de website van de aanbieder diverse opties geselecteerd om het zoveel mogelijk op een persoonlijke uitvaart te laten lijken. Wat blijkt? Een dergelijke uitvaart kost bij deze aanbieder dan € 5.291,50. Dat valt wellicht nog mee en is nog steeds voordeliger dan een crematie voor een eerder genoemd bedrag van € 8.000,-. Dat klopt. Ik kon echter niet nalaten te kijken wat een zelfde uitvaart bij Wenz Uitvaart zou kosten. Benieuwd? Ik kom niet verder dan een bedrag van € 4.457,40: ruim 15% voordeliger dan een aanbieder van budgetuitvaarten. Op onze website staat een kostencalculator, zodat u precies kunt berekenen wat een uitvaart op basis van uw wensen kost.

Bewust profileren wij ons niet als budget uitvaartonderneming. Dat geeft enerzijds een gevoel van goedkoop maar wekt ook de indruk van zo efficiënt mogelijk werken en onpersoonlijk. Wij hechten juist heel veel waarde aan tijd en aandacht en stellen alles in het werk om een uitvaart persoonlijk te maken.

Niet voor niets zeggen wij ‘een perfecte uitvaart voor een eerlijke prijs’.

Bel ons 06-46951939
Meld overlijden bel 0646951939