familiekamer

Een leven zonder muziek

Een leven zonder muziek

Een leven zonder muziek

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik kan mij een leven zonder muziek niet voorstellen. Het speelt een belangrijke rol in mijn leven. Vroeger al: mijn vader maakte op zolder muziektapes met een bandrecorder en die werden ’s zondags afgespeeld. Later ging ik zelf aan de slag met muziekcassettes en wat was ik trots op het moment ik mijn eigen stereotoren kocht. Mijn ouders overigens een stuk minder want onze muzieksmaak kwam bepaald niet overeen.

Muziek motiveert en inspireert, geeft energie, ontspant en ontroert. Het is daarmee een krachtig instrument. Bij mij werkt muziek versterkend. Laat ik een voorbeeld geven. Als ik de songtekst lees van het nummer ‘Dochters’ van Marco Borsato dan is het een mooie tekst maar wekt het geen diepe emoties in mij op. Hoe anders als het nummer gezongen wordt!

Daarnaast voegt muziek een extra dimensie toe. Denk bijvoorbeeld aan filmmuziek welke wordt gebruikt om de sfeer van de film en de emoties van de acteurs te versterken. Ook de emoties van de kijkers worden er extra door geprikkeld en versterkt. Zet het geluid maar eens uit en je ervaart het verschil direct. Zonder passende filmmuziek weet ik zeker dat ik veel minder vaak emotioneel geraakt zou zijn.

Bij een uitvaartplechtigheid speelt muziek een belangrijke rol. Natuurlijk worden ‘klassieke’ nummers uit de uitvaart top-10 gedraaid. Maar het merendeel van de gekozen nummers zijn  muzieknummers die de overledene mooi vond, waar men een dierbare herinnering aan heeft of die mooi passen bij de voorgedragen herinnering. Zo kan ik mij een uitvaartplechtigheid herinneren waarbij uitsluitend liedjes uit overgrootmoeders tijd werden gedraaid. Maar ook een crematie met een Tibetaanse mantra. Mooi dat dit allemaal kan en daar ook niet meer raar van wordt opgekeken.

Zo zorgt muziek bij een uitvaart ervoor dat de overledene in het afscheid nemen herkend wordt.

Juist tijdens het spelen van muziek raken mensen tijdens een uitvaart geroerd en ontroerd. Helemaal als die muziek live ten gehore wordt gebracht. Ook hierin is van alles mogelijk. Van het Oosterhuuzens Dialectkoor tot orkestleden van het Gelders Orkest.

Tijdens het voorbereiden van uitvaarten blijkt het lang niet altijd even eenvoudig te zijn om een goede muziekkeuze te maken. “Tja, wat vond vader eigenlijk mooi?” vragen broers en zussen elkaar. Zelf houd ik op een lijstje bij welke muziek ik mooi vind. Dat verandert met enige regelmaat maar momenteel staat in mijn persoonlijke lijst het nummer ‘Sound Of Silence’ van Disturbed bovenaan. Maar morgen kan dit zomaar een ander nummer zijn. Er is immers zoveel mooie muziek!

Ik kan iedereen van harte aanraden om favoriete muziek ergens op te schrijven. Denk daarbij ook eens terug aan belangrijke fases in uw leven. Aan welke muziek heeft u speciale herinneringen? Ook een prima reden om eens na te denken hoe uw eigen uitvaart er later uit zou kunnen zien.

Terwijl ik de laatste hand leg aan deze blog heb ik natuurlijk muziek op staan. Want, zoals een bekende filosoof ooit eens zei, zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.

Bel ons 06-46951939
Meld overlijden bel 0646951939