familiekamer

Dankbaar

Dankbaar

Dankbaar

Als uitvaartondernemer lees ik met regelmaat rouwadvertenties. Misschien een beetje beroepsdeformatie, maar volgens mij ben ik niet de enige die dat doet. Toen ik een tijd geleden de krant open sloeg viel mijn oog direct op de rouwadvertentie van een jonge vrouw, Christine. Overleden in de kracht van haar leven. Een eenvoudige advertentie, en toch viel mij deze direct op door een foto waar zij stralend op stond. Wat mij het meest opviel was de tekst: “Vier het leven!”.

De manier waarop mensen afscheid nemen van een geliefde is aan verandering onderhevig. Ik merk dat regelmatig. “Wij zijn heel erg verdrietig dat we afscheid van vader moeten nemen, maar bovenal zijn wij dankbaar dat hij onderdeel van ons leven is geweest. Dat willen wij graag tot uitdrukking brengen tijdens het afscheid!”.

Misschien kent u het boek Leef! van Laura Maaskant. Ik denk te weten dat zij tijdens haar afscheid wil dat dankbaarheid centraal staat. Zij lijkt mij niet het type die wil dat stil wordt gestaan bij haar lijden, maar ik denk dat zij wil dat de mooie dingen van haar leven herinnerd worden.

Twee jonge vrouwen. Beiden omarm(d)en zij het leven. Christine is overleden en via haar rouwadvertentie adviseert, nee beveelt zij iedereen bij wijze van spreken: “vier het leven!”. Laura leeft in reservetijd en ook zij laat via haar boek zien dat het leven het waard is geleefd te worden: “Leef!”. Twee verschillende vrouwen met veel overeenkomsten. Beiden zijn jong en vrouw en bij alle twee staat het leven centraal. Hoe indrukwekkend en inspirerend!

Is een dergelijk bewustzijn dan uitsluitend voorbehouden aan jonge vrouwen? Dat denk ik niet. Wel denk ik dat vrouwen gevoeliger zijn en vaker bewust leven en van het leven genieten. Als man probeer ik mij daar steeds meer bewust van te zijn. Bewust leven en genieten. Bewust tijd maken voor mijn vrouw en kinderen en vaker leuke dingen doen. Want het leven is al zo kort en voor je het weet…..

Christine en Laura, dank voor jullie advies/bevel. Ik ga vandaag genieten van het leven als ware het mijn laatste dag. Doet u mee?

Bel ons 06-46951939
Meld overlijden bel 0646951939